Jocuri distractive Jocuri pentru familie Jocuri strategice Figurine Jocuri de aventura Jocuri Distractive Puzzle Cine suntem. Descriere Detalii Topuri Recenzii. Descriere produs Recenzii Romeo Aurelian Ilie. Ana Popescu. Super Safari 3. Activity Book. Clasa a VII-a. Pupil's Book. Jurnalul unui Burlac. Clasa a V-a. Clasa a VI-a. Caietul elevului.
O chestiune de viata si de moarte Irvin D. Yalom, Marilyn Yalom 32,55 lei. Jurnalul Annei Frank. Super Minds. Student's Book 1. Te anuntam ca raftul ei natal se afla in Marea Britanie sau in Statele Unite!
Termenul de livrare este de saptamani de la plasarea comenzii. Din cauza contextului global si a instabilitatii granitelor, acest termen poate fi depasit in cazuri exceptionale. Inainte de a intra in lumea digitala, te rugam sa alegi formatul in care doresti sa citesti eBook-ul:. Inainte de a achizitiona prima ta carte in format digital, iti recomandam sa vizitezi Ghidul cititorului de eBook.
Gasesti aici instructiuni de instalare si de accesare a cartilor electronice. Inainte de a achizitiona un eBook , te rugam sa te asiguri ca ai instalat Adobe Digital Editions pe device-ul ales pentru lectura si ca ai deja un cont Adobe pentru autorizare;. Odata ce isi alege cititorul, un eBook nu mai poate fi returnat. Cartile in format digital sunt unicate, iar inlocuirea sau inapoierea lor nu este posibila pe libris.
Iti povestim mai multe in Termeni si conditii. Livrare gratuita peste de lei Economiseste cu puncte de fidelitate Citeste cateva pagini inainte de a cumpara cartile. Ochiul caprui al dragostei noastre. De autor : Mircea Cartarescu. Fragment din cartea "Ochiul caprui al dragostei noastre" de Mircea Cartarescu:. A vrut sa ramana cu noi, dar asistentele au alungat-o. Ne-au pus in patuturi alaturate.
Pe marginea lor se plimbau gandacii de bucatarie. Ne-au facut injectii cu seringi grosolane ca aparatele de tortura. Ne-am zbatut o zi intreaga in delir si fierbinteala. Peste noapte am adormit, si-n vis am avut cosmaruri oribile. A doua zi dimineata, cum am deschis ochii, am privit spre patutul de langa mine. Am strigat de parca visele rele abia incepusera: patutul era gol si asternutul proaspat intins.
Trebuie sa fie teribil sa te trezesti intr-o zi, sa te privesti in oglinda de deasupra chiuvetei si sa nu vezi pe nimeni. Asta am simtit eu atunci. Eu si Victor statuseram ochi in ochi timp de cinci ani, eram intr-un fel unul si-acelasi. Cum sa tai cu ferastraul, simetric, un trup de copil? Am urlat pana m-am invinetit. Nu mi-a raspuns nimeni. Victor disparuse, si disparut este pana-n ziua de azi. Parintilor mei li s-a spus ca baiatul le-a murit peste noapte.
Dar nu li s-a aratat niciodata un trup. La tipetele mamei au aparut oameni in uniforma. La zbaterile lor pe la ministere si cabinete juridice au aparut civili care i-au sfatuit sa taca.
La scrisorile lor disperate catre conducerea de-atunci a tarii nu li s-a raspuns niciodata. Pe Victoras l-a inghitit pamantul mizerabil al unor vremuri cumplite. N-am stiut niciodata ce s-a-ntamplat cu el. Pana azi duc flori, de ziua mea, la un mic mormant gol. In fiecare dimineata, cand ma uit in oglinda, nu vad pe nimeni.
Dar de cate ori trec pe la mama, care are acum optzeci de ani, o cuprind in brate, imi lipesc tampla de-a ei si atunci simt ca, asemenea vantului paraclet, pe care nu-l stii de unde vine si incotro se duce, Victor este si el acolo, in imbratisare. Simt tampla lui sprijinita de-a mea, mama ii simte cealalta tampla. Ne contopim privirile pana ce ochii nostri formeaza iar, dilatandu-se si dizolvandu-si transparenta, acel unic ochi caprui, ochiul nesfarsit de bland al dragostei noastre.
Ce se poate face, indeobste, cu o treime de sabie, cu o treime de scut? Am motive si cred ci tot cce-a fost bun s-a dus si ci-va trebui de-acum si ma pregitese pentru adeviratele incerciri. Ce voi putea face mai mutt decat am ficut cand mintea si trupul imi erau deopotriva la zenit? Mai toti oamenii care triiesc azi sunt mai tineri ca mine. Ce dialog pot si mai am cu ei? Cum pot si nu le simt condescendenra? Apogeul viegii mele a fost la patruzeci de ani Acunci am fost sus de tot, atat de sus cit mi-a fost dat si ajung.
Pana atunci n-am cunoscut decat dru- mul ascendent. Nu puteam vedea nimic in jur, cici cram plin de sine. Fiecare etapa a drumului meu suitor cra absoluti, o rezolvam deplin, ca pe 0 pro- blemi de matematici. Incepe si oscileze, s4 soviie, se da peste cap. Deodati privesti in urma si se pare prea mult. Incepi si te gindesti: ce-nseamna toate astea? Unde duce towul? Vezi ca lucrurile ficute O treime de sabie, 0 treime de seut 7 de tine nu riman strilucitoare, cum fi se pireau pe veemuri, S-au acoperit de mii si mii de alte lu- cruri icute de afi.
Tinerii nu mai stiu de ele. Cum pori si mergj inainte cand sensul cuvantului ,inainte acum aleul? Cit o si mai fac uml si-acelasi lncra?
E 0 pervertite prosteasci a sensului vieti dar eu, asa cum sunt ficur, nu stiu alt sens. Daca nu lucrez, simpul curge in gol si viaga mea se scurge in varcej ca apa in orificiul cizii.
Probabil ci am cizut la testul vierii, sau sunt foarte aproape si cad. Ma privesc acum: un om de cinci- cinci de ani care, probabil, n-a ficut nimic adeviratin viaga. Imi amintesc ca ieri cum eram acum douazeci de ani. Ada-Kaleh, Ada-Kaleh Si-acolo, sub un cer de furcund, ar astepta-o ruina, ruina total, ruina firi de margini. Ca si cum stelele-ar exploda dupa ce cad in soma. In primele zile, acel miros de ulei de Ada-Kaleh, Ada-Kaleh Vopseaua nu era ined uscati: imi bagasem de cateva ori unghia in ea si intrase ca-n unt, pand ce tata m-a prins gi a urmat obisnuita scoatere a cutelei de la pantaloni.
Blocul nu era inci finisat, in jurul ui erau sanjusi mocirloase unde urmau si fie montatefevile dle canalizare, lial nu fusese nici el aezat in hornul lui ameritor, dar ai mei se si apucaseri de treaba.
Intt-o zi, pe cand ascultam, in surdina, teatru Ja mictofon, cu urechile ciulite si prinda si cele mai mici zgomote din suftagerie tata, cu ciorapul lui de dam pe cap, ca sii preseze pirul pe spate, putea apirea din clipi-n clipa ca si vada daca dorm , a sunat cineva la up.
Am auzit voci, intre care a unei femei necunoscute, lucru care se-ntimpla foarte rar fn mica lume de vecini din blocul nostru. Foarte curios, Ada-Kaleb, Ada-Kaleh, m-am sculat din pat, m-am privit o cl un baicrel subgire de nouk ani, doar in chiloyei tetra, s-a uitat gi el in ochii mei negri si am mets in holuleyul dintre camerele noastre.
Am cripat usa siam privitin suftageric. Femeia invartea linguriga in inevitabila dulceaya de cirese amare gi vorbea continu. Scosese dintr-o geanti mare cateva buciti de carton pe care le tot flutura sub nasurile alor mei. Ochii-i striluceau, albastri, incre gene rimelate rugos, iar intre buzele rajate dingii aveau si ei vagi urme de ruj Nu era minunat? Nu-mi pisa de flori side cilugi nici cit negru sub unghie, Al meu era cel cu insula Ada-Kaleh, care, impreund cu palmierii sicu radioul cel uriag, forma pentru mine o lume fantastica.
L-am privit pan-am chiorit, Lam incer- cat cu degetele gi chiar cu limba. De atita privit, pe cand siream in pat, la tabloul de pe perete, am inceput si viser, noprile, un peisaj itific, poace cel mai uluitor din cite-au fost vre- codati permise ochilor mei sau ochiului mai maze de sub pleoapa craniului meu.
Era Dunarea, dar nu fluviul abstract despre care-nvayasem la gcoali, ci un flux de ape amestecate, cu vite verzi si albastre, larg de kilometri intregi, pani la marginea vederii, sicurgind intre chingi de piatrd cu o furie inspaiman- tdtoare. O cataracti orizontali, firk sPirgic si-nceput, turbioane de erisallichid si stropi masivi increme- nig, de ste incendiati, o mireyie de luvin omfalic, de fluviu care se pribuseste din lund sau din sfera fixd de cuary a bolyii ceresti.
Ape sugrumate si pulverizate de stinci in forma de copii de pia cu creytetele ditt- mind cerul. Doar ci-n acel vis emblematic, dintre apele rurbulente se ridica fetus straniu int-un ocean amniotic, o limb de verdeagi cu moschee si minaret. Tosi stiau, Ada-Kaleh era-n ei ca un organ vital, caun fel de pancreas imaginar sau chiar a 0 inima, dar nimeni n-o stia in amanunt, cum nu sti cum arati, de fapt, pancreasul tau, sau daci nu cumva oasele schelevului tau au, fiecare, alti culoare.
O insuli pe Dunire, locuita de turci, si un cdntec. Era in In casa firdineasei a bunicului meu grsisem, ascunse dupi grinds intr-o cutie de halva, un pumn de monede mari si grele, de argint. Pe ele era un cap cu favoriti si coroana. Imprejur scria Regele Ferdinand. Mama mi-a spus ca inainte au fost regi. La scoali nu se pomenea de ei.
Ce era cu sfintii, cu ingerii, cu Dumnezeu? Unde traiau ei? Turi Gagarin fusese in cer si nu-i risise acolo. O dati, vizusem intr-un album o pic- turd ciudard: Isus Hristos iesea dintr-un mormant, win jur erau soldagi romani, aga cum erau desenagi cartea de istorie, dar inspaimantayi, gata s-o ia Ja fugi.
Mama n-a stiut ce si-mi spund. Ni despre Isus Hristos nu se vorbea la scoala, Apoi am crescut. Nu mai siream in pat. Tabloul cu Ada-Kaleh ajunsese patat de muste si scorojit. Poleiala ramei se mancase de tot. Perey zugravigi cu rolul de cauciuc nu mai erau la moda, aga ci ai mei au zugrivit din nou, mai simplu, doar au o dungi de vopsca trasi de jur imprejur pe tavan.
Acul indicator se migea el de-a lungul unor nume de orase unde, credeam pe-atunci, n-aveam si ciitorese niciodati: Londra, Paris, Viena, Praga, Varsovia De-aici am aflat mai inti despre marele proiect al hidrocentra- lei de la Porgle de Fier, ce avea si fie construica de Republica Socialist Romania si R.
F Iugoslavia chiar la Cazane, in locul mies si inspaimancator aflat si despre lacul de acurmulare ce avea si alimen- teze colosala hidrocentrali, despre ecluzele ei gigan- tice, despre sala turbinelor din subteran, despre dimensiunile firi precedent ale elicelor. Am aflat ci prictenia frateascd intre dou popoare socialiste vecine dusese la aplicarea in viayi a acestui project indriznet, ce avea si furnizeze mare parte din nece- Ada-Kaleh, Ada-Kaleh Insula avea si dispari sub ape inainte ca eu siapuc i devin marur, apa cum timusul tse resoarbe in piept la sfargitul adolescengei.
Sia trebuit ca ea si dispari ca si devina pentru ming, dintr-un mit al copilitiei, un loc coneret, care odati a fost locuit de oameni. Facusem deja dragoste cu primele fete sub el, in paral des- fundat de siriturile mele din copilirie.
Dar povestea, spre deosebire de noi, cei ritciti in labirincul cearsafurilor de olanda, era adevarati. Ada-Kaleh fusese 0 insula pe Dunire, avand doi kilometri lungime si ceva mai puyin de jumicate de kilometru lirgime. Se gisea in locul numit La Cazane, unde cursul fluviului se-ngusta si apele tre- eau printr-un mire defileu, cu stanci pierdute in nori, Numele si La primi de la primele fortificarii care-au fost construite aici, impottiva turcilor, de citre Iancu de Hunedoara.
Cand tureii au venit, au numit-o Cetatea-de-pe-insul Ada-Kaleh. Pen- tru ci franjurile zdrenquite ale granitei dintre im- Periile otoman si austriac au trecut adesea inainte Ada-Kaleh, Ada-Kaleh,..
In ugenit de Savoia a construit aici una dintre cele i moderne si mai redutabile cetii ale timpului.
0コメント